Van IJken maakt de halve eeuw net niet vol

Hoewel de zetelverhoudingen bij de gemeenteraadsverkiezingen ongewijzigd bleef, heeft de gemeenteraad van Eemnes deze week toch afscheid moeten nemen van drie raadsleden. Dat zijn Mieke Schouten (Dorpsbelang), Jaap Hoorneman (PvdA) én het langstzittende raadslid van de regio, Eddy van IJken.

Maar liefst 48 jaar lang maakte Van IJken deel uit van het gemeentestuur. Als raadslid, maar ook meerdere keren als wethouder. Hij was een van de oprichters van Dorpsbelang en zette zich in die jaren vooral in voor de conservering van zijn dorp. Tegen een snelle groei van Eemnes en vóór het behoud van het open polderlandschap voer hij autonoom zijn eigen koers. Terugblikkend op zijn tijd als raadslid zei hij bij zijn afscheid er vooral trots op te zijn dat hij de groei van Eemnes heeft kunnen beteugelen. Al is die groei toch nog omvangrijker geweest dan hij had gewenst. ,,Maar ja deze gemeenteraad kent nou eenmaal weinig matiging’’, zo stelde hij, als vaak een beetje mopperend, vast.

Van alle fracties én de burgemeester kreeg Van IJken lof toegezwaaid. Voor hem bij dit afscheid geen koninklijk lintje, want dat was hem al eerder opgespeld. In plaats daarvan wordt er een wisselbokaal bij het Criterium van Eemnes naar hem vernoemd. Als groot wielerliefhebber mag hij in de toekomst deze Eddy van IJkenwisselbokaal in alle categoriën (snel, sneller, snelst, supersnel en dames) uitreiken aan de meest strijdlustige deelnemers van de wielerwedstrijd. In overleg met de jury mag hij ook bepalen aan wie die bokaal toevalt.

bron: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220329_34872030?utm_source=google&utm_medium=organic